Om meg (Norwegian)

Jeg er en ung 48-åring  – ihvertfall liker jeg å tro at jeg er ung. Jeg har to barn – en jente på 17 og en gutt på 15. De betyr alt for meg, løping er bare en av smaksforsterkerne man nyter her i livet. Jeg er gift med en herlig mann som ikke er barnas pappa, men som har vært faren deres de siste 13 årene – han er en ekstra ryggrad i livene våre, og min største styrke.

Jeg har løpt, og IKKE løpt, siden 2011, og drømmer stadig om å få en lengre periode uten skader og sykdom.

Da jeg var barn drev jeg med friidrett, men måtte slutte pga dårlige knær.  I en alder av 16 år gav jeg opp, smertene ble altfor sterke, og en dag klarte jeg ikke å holde meg på bena etter trening – jeg ramlet om på badegulvet. Jeg har besøkt leger og fysioterapeuter gjennom 30 år, men har aldri fått noen svar på hva som var galt med knærne mine. Du bør nok ikke løpe, har vært gjennomgangsmelodien.

I 2011 startet jeg likevel så smått å løpe, på tross av smertene. Jeg bestemte meg for å holde meg på korte distanser, stort sett innenfor 5 km, maks 8 km, og for å delta på maks 10 km mosjonsløp. Jeg ble med på Oslo Maratons 10 km i 2011, og kom i mål på 58:22. Ikke dårlig, tenkte jeg, og var nokså stolt – for jeg hadde jo strengt tatt ikke løpt veldig mye da. Dette gav meg en liten dytt i ryggen, og jeg klarte å øke treningsmengden noe de neste månedene. I april 2012 løp jeg Sentrumsløpet i Oslo, også dette 10 km, på 51:29. Samme sommer klarte jeg å trene noenlunde regelmessig, og jeg satte meg mål om å komme under 50 minutter på 10 for Grete/Oslo Maraton i september. MEN; 3 uker før løpet fikk jeg store problemer: en håndballøkt pga trenerkurs håndball satte knærne mine fullstendig ut av spill, og smerter gjorde at jeg nesten ikke fikk trent fram mot løpet. Jeg var usikker på om jeg i det hele tatt ville klare å stille til start, men det gjorde jeg. Etter målgang kom SMS fra arrangøren: ny personlig rekord på 48:59. Jubelen stod i taket – 18.plass i klassen, og klart innenfor målet på 50 blank!

Min sønn var da såvidt begynt med friidrett i Tjalve, og hadde fått trøbbel med å løpe pga smerter i knærne. Jeg ble nokså fortvilet. En god venninne anbefalte da en manuellterapeut på NIMI (Norsk Idrettsmedisinsk Institutt), Robert Skotheim. Robert skjønte umiddelbart hva guttungens problemer kom av, og det løste seg. (At sønnen likevel ikke fortsatte med friidrett, men gikk over til innebandy, se det er en annen historie!). Suksessen med Robert gjorde at jeg bestilte time også til min datter, og han brukte kun 5 minutter på å avdekke at hun har en dysfunksjon i nakken – noe som forklarte en rekke plager hun har hatt hele livet. Jeg ble imponert, og bestilte så time til meg selv. 15 minutter ut i undersøkelsen sa Robert: “Jeg vet hva som er galt med knærne dine, men det skal vi fikse – med teiping”. Hva? Jeg trodde ikke mine egne ører. Han fortsatte: “Vi kjører et strengt teiperegime – 24-7 i 2 uker, og så kun ved løping etterpå. Stakkars deg, dette er den vondeste vondten man kan ha i knærne.” Jeg gråt nesten. 30 år med smerter og løpeforbud, og så kom Robert.

De neste 2 ukene brukte jeg Strappal sportstape konstant. Huden ble sår, til slutt blødende, men betennelsen i knærne gikk ned. Jeg har “Hoffa´s syndrom” med betente Hoffa puter pga “vandrende”/løse kneskjell. Jeg må styrke muskulaturen som holder kneskjellene stabil, særlig Vastus Medialis – en muskel som hos meg rett og slett var helt passiv. Hvorvidt det er årsaken til kneproblemene, eller en følge av kneproblemene – det vet man ikke, og er forsåvidt irrelevant.

Min første løpetur etter at Robert teipet knærne mine føltes anderledes – mer stabil, og nærmest “beroligende” på smerten. De neste dagene ble løpeturene mer og mer smertefrie. Det føltes rett og slett helt fantastisk!

Men; Så snart ett problem er løst, dukker det gjerne opp nye utfordringer – virus, skade, nye virus. Historier som kan fortelles ved en annen anledning.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s